Напрежение в Дувър - хиляди остават блокирани след затварянето на границите на Великобритания заради новия щам на COVID-19 и опасенията от разпространението му на континента. Стотици българи също са блокирани заедно с другите европейци.

На граничния терминал в Дувър се стигна до напрежение и арести на недоволни шофьори.

Междувременно френският премиер обеща в полунощ да вдигне бариерата за всички граждани на Европейския съюз, стига да имат отрицателен PCR тест.

В отговор британските власти ще предприемат тестове на място по паркингите.

С надуване на клаксони и викове ,,Отворете пристанището!" десетки изнервени шофьори и пътници поискаха границата да бъде отворена. Стигна се и до арести.

От полунощ границата ще бъде отворена, но ще може да се преминава само с отрицателен ПСР-тест, направен през последните 48 часа.

До драстичната и безпрецедентна изолация на Обединеното кралство се стигна заради страха от разпространението на новия щам на коронавируса.

На Острова живеят и работят близо 200 000 българи, като много от тях трябва да променят плановете си за прибиране по родните места за предстоящите празници.

В бедствено положението бяха стотици български шофьори, блокирани на магистралата към ферибота на Дувър.


По разпореждане на посланик Марин Райков, екип на консулската служба цял ден е бил на място, за да осигурява храна и вода за българите, попаднали в капана на затворената граница.

„В момента се намирам на трети такъв паркинг само за днес, говорих със всички тези наши сънародници – и с единични шофьори на камиони, и с групи от по 4-5 души. Намират се в добро състояние и настроение. Пак ви казвам, че тези паркинги са специално оборудвани за това.

Не мога да се ангажирам с точна бройка дали са 150-200, или 250, тъй като аз съм се срещнал с много българи, но това не прави сбора от всички българи, които е имало на място“, заяви консулът Николай Василев.

В българското посолството е създадена организация за реакция  на десетки съобщения от наши сънародници. Регистрирани са над 40 случая на бедстващи българи, които се нуждаят от помощ и съдействие.