Лидерът на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел запали знамената на Европейския съюз и НАТО на протест в Белград.

Демонстрацията беше организирана от неговата партия по повод 20 години от началото на операцията на НАТО срещу Югославия през 1999 г., предаде агенция Бета.

Шешел заяви, че сръбският народ никога няма да забрави "вандалско-престъпното бомбардиране на Сърбия".

"Никога няма да го забравим и никога няма да го простим. Никога на сръбския народ няма да му дойде на ум да влезе в тази организация /НАТО/ и тези зверове да ни изнудват да нападаме други народи", каза Шешел пред журналисти.

Лидерът на радикалите заяви, че Сърбия няма какво да търси и в Европейския съюз, където са събрани "най-лошите сръбски врагове", които от векове са се опитвали да опропастят страната.

За Сърбия има само един път - към Русия и към членство в Организацията на Договора за колективна сигурност, каза той.

След речта на Шешел активисти и симпатизанти на СРП тръгнаха на шествие към сградата на президентството. Начело на колоната бе разпънат плакат "ЕС и НАТО - врагове на Сърбия", а участниците в шествието скандираха "Сърбия, Русия, не ни трябва ЕС".

Те носеха знамената на Сърбия и на СРП и флагове, на които пише "Велика Сърбия", както и значки "В Сребреница не е имало геноцид".

Шествието бе охранявано от полиция и завърши без инциденти.