Специалният орган на ЕС за вътрешен контрол започна разследване на президента на Европейската централна банка Марио Драги по сигнал за конфликт на интереси.

През юни неправителствената организация Европейски център за корпоративно наблюдение обвини Драги в липса на независимост заради членството му в международен форум на държавни и частни финансови лидери - Групата на Трийсетте (Г-30).

Председателствана от бившия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, Г-30 обединява представители на влиятелни регулатори, финансисти и учени. Сред членовете са Пол Волкър – бивш президент на централната банка на САЩ, управителят на канадската централна банка Марк Карни и сегашният шеф на "Банк ъв Ингланд" Мървин Кинг.

Според вносителите на сигнала обаче членството на Драги в Г-30 противоречи на етичните правила на ЕЦБ.

"Получихме жалба и изпратихме писмо до ЕЦБ", съобщи Гунди Гадесман, говорителката на омбудсмана на ЕС, като така потвърди, че е започнало разследване на Драги по предполагаем конфликт на интереси.

"Сега чакаме отговор. Европейската централна банка има срок до края на октомври за отговор", допълни г-жа Гадесман.

Самият Драги е подложен на силен натиск тази седмица заради заседанието по паричната политика на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква да бъдат взети мерки, за да бъде овладяна дълговата криза в еврозоната.