Трета доза от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ вероятно ще бъде нужна след година от първоначалната имунизация. След това ще се прави реваксина всяка година. Това каза шефът на компанията „Пфайзер“ Алберт Бурла, цитиран от Ройтерс.

„Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като за грип, при които трябва ваксиниране всяка година“, казва Бурла.

Той коментира, че коронавирусът повече прилича на инфлуенца, отколкото на полиомиелит и това ще наложи ваксинирането всяка година.

„Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарии е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две. След това – всяка година“, допълва Бурла.

Вариантите на вируса ще изиграят ключова роля в развитието на ваксините, смята шефът на „Пфайзер“.

Още през февруари от „Бионтех“ и „Пфайзер“ обявиха, че започват клинични изпитвания на трета игла, както и подобрена версия на оригиналния си препарат. Регулаторите и в Европа, и в Щатите предвиждат облекчени процедури за разрешение на допълнителните дози, защото те се адаптират върху вече съществуващите и разрешени ваксини.

От „Модерна“ също обявиха, че разработват бустер – трета игла, която се очаква да бъде готова до есента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!