Руската инвазия в Украйна създава изключително усещане за бързи действия, трябва да бъдем стратегически подготвени и да подготвим своята независимост в намирането на нови източници на енергия. Дълбоко вярвам, че ние създаваме нов дом на енергийна независимост в Европа.

Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на церемонията при старта на строителството на терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

„Това е изключително положителна стъпка за развитието ни, защото това ще ни помогне да разнообразим, да засилим нашата енергийна инфраструктура и да можем да отделим от зависимостта на руските горива. Това ще ни направи по-силни и ще живеем в по-голяма сигурност“, добави той.

По думите му този проект допринася както за европейската сигурност, така и за дългосрочни промени в климата.

„Това е една геополитическа инвестиция в правилния момент и отразява правилните действия, които трябва да взимаме. България, Северна Македония, Сърбия и други страни в региона ще имат голяма полза от този проект. Също така да можем да използваме вече съществуващите газови проекти в района. Това може да помогне за освобождаването на целия регион от зависимостта от Русия“, добави председателят на Европейския съвет.

Според него войната на Русия в Украйна ще продължава да има сериозни последици за сигурността за целия свят.

„Народът на Украйна се бори за собствен ата си земя и за бъдещето на своите деца, но те също така защитават нашето бъдеще и нашите демократични принципи“, каза още Мишел.