Двудседмичното отсъствие на севернокорейския лидер Ким Чен-ун предизвика спекулации и слухове, че е тежко болен и дори починал. Появи се и информация кой ще го замести в държавните дела, но той не е първият член на управляващия елит в страната, изчезнал от погледа на обществеността, съобщава БТА.

Причините са различни – от здравословни проблеми, включително смърт, до политически чистки. Често така наречените изчезвания просто са показвали несъответствието между неутолимото любопитство какво се случва в изолираната страна и наметалото от секретност, обгръщащо нейното ръководство.

Има три предишни случая на изчезнали севернокорейски представители, когато съобщенията за смъртта на лидери са се оказвали прибързани:

  • Ким Ир-сен

Ким Ир-сен основава Северна Корея през 1950 г. с цената на много жертви и невинно пролята кръв. През ноември 1986 г. южнокорейски вестници съобщават за смъртта му. Първоначално обществото е обхванато от еуфория, но и от паника заради неизвестното бъдеще.

Снимка: БГНЕС

Лавината от слухове за смъртта му тръгва от южнокорейския в. „Чосун илбо“, други печатни издания публикуват подобни статии, засилвайки силното вълнение. На следващия ден южнокорейски военен говорител обявява, че севернокорейците са използвали високоговорители на минираната граница, за да обявят, че той е бил застрелян. След още ден митът е развенчава – Ким Ир-сен се появява жив и здрав на летище в севернокорейската столица Пхенян, за да посрещне пристигаща монголска делегация.

  • Ким Чен-ир

Ким Чен-ир, известният със склонността си към изолация баща на сегашния лидер, също беше обект на безбройни слухове и статии за смъртта си.

През 2004 г. голяма експлозия на севернокорейска гара на границата с Китай предизвика слухове за опит за убийство, тъй като часове по-рано той е преминал оттам на връщане от Пекин. Смята се, че при сблъсъка между два натоварени с гориво влака са били убити или ранени хиляди, но никога не е потвърдена връзка между това произшествие и пътуването на лидера.

След като през 2008 г. Ким Чен-ир претърпял удар, смъртта му се афишира толкова често, че през 2009 г. южнокорейският финансов регулатор е принуден да разследва дали слуховете не се разпространяват нарочно, за да манипулират фондовите борси.

Когато през декември 2011 г. Ким Чен-ир умира – външният свят няма представа, докато севернокорейски държавни медии не съобщават за това два дни по-късно.

  • Ким Чен-ун

В статии през последната седмица се появиха противоречиви съобщения, че Ким е или „тежко болен“, или „във вегетативно състояние“, или „в перфектно здраве“ след сърдечна операция, която може да се е състояла или да не се състояла.

Снимка: Reuters

През 2014 г. Ким изчезна от погледа на обществото за близо шест седмици, преди да се появи отново с бастун. Южнокорейското разузнаване заяви, че е претърпял операция по премахване на киста от глезена му.

През 2016 г. южнокорейски медии цитираха представители на разузнаването, според които Ким е екзекутирал бивш началник на генералния щаб за корупция и други обвинения. Но месеци по-късно севернокорейски държавни медии показаха И Йон-гил жив и здрав, и заемащ нови висши постове.

Ким Чен-ун беше видян за последно на публично място на 11 април, когато председателствуваше среща на управляващата партия по превенцията на коронавируса. Той пропусна дори празненствата за рождения ден на дядо си Ким Ир-сен, което се случва за пръв път от идването му на власт през 2011 година. 

Макар че е възможно Ким да се появи всеки момент, продължавайки семейната традиция на медийни възкръсвания, някои експерти казват, че здравословното му състояние все повече ще става фактор през идните години, предвид теглото му, навиците му на пушач и други предполагаеми здравни проблеми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!