Мистерията около здравословното състояние на лидера на Северна Корея продължава. Ким Чен-ун е "жив и здрав", обяви Южна Корея на фона на спекулациите за влошеното му състояние, а Китай твърди, че няма информация по случая. 

Северна Корея строго контролира всяка информация около лидера си, който е почитан като божество в страната. Повече от две седмици Ким Чен-ун не се е появавал публично.

Снимка: btvnovinite.bg

Според неофициални източници той е претърпял сърдечно-съдова операция. Родиха се слухове, че е в кома и дори, че е починал.  Официално  Южна Корея не потвърждава нищо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Продължават да излизат новини за местонахождението му и обстоятелствата около това. Но ние не можем да кажем нищо ново. Няма какво да потвърдим за здравето на Ким Чен-ун. Не е засечено необичайно движение в Северна Корея“, съобщава зам.-говорителят на министерството на обединението в Южна Корея Чо Хей-сил.

Снимка: btvnovinite.bg

Той се намира в района на курорта Вонсан от 13 април, заяви съветникът на южнокорейския президент. А американски сателит засне влак, за който се предполага, че е на севернокорейския лидер в курорта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да кажа, че не зная кой е източникът на информациите. Нямам какво да съобщя по този въпрос“, заяви говорителят на външното министерство на Китай Генг Суанг.

Официалният вестник на Северна Корея съобщи, че Ким Чен-ун е изпратил благодарствено послание на работниците на най-големия строеж там през последните години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!