Северна Корея демонстрира нова балистична ракета, която може да се изстрелва от подводница. Тя беше показана на военен парад в чест на осмия конгрес на Корейската трудова партия. Най-малко четири такива ракети с черно-бели конуси преминаха покрай аплодиращите ги тълпи на площад „Ким Ил Сун“.

Стратегическата балистична ракета е потвърждение на думите на лидера Ким Чен Ун, че страната ще развива още повече ядрените си сили.

В съобщенията от Пхенян не се уточнява дали ракетата може да носи ядрена бойна глава.

Работещата ракета за ядрена подводница ще бъде стратегически променяща играта, позволявайки на Пхенян да предприеме изненадваща атака от място по-близо до САЩ или да нанесе удар, дори ако сухопътните й сили са унищожени.

На конгреса на партията Ким Чен Ун заяви, че Северна е изпълнил плановете си за ядрена подводница, но тя е на години далеч от въвеждане в експлоатация.

Снимка: Reuters

Според анализатори демонстрацията на новата ракета е послание към новия американски президент Джо Байдън преди встъпването му в длъжност.

Новото оръжие е нарушение на резолюциите на ООН за Северна Корея, които забраняват разработването на ядрени оръжия и балистични ракети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!