Министерството на външните работи на Северна Македония също осъди изгарянето на българското знаме на карнавала във Вевчани, оценявайки го като вредно за репутацията на страната.

„Вековната традиция не трябва да бъде застрашена от дейности, които омаловажават или обиждат нации, държави, особено нашите съседи. Осъждаме изгарянето на знамето на Република България по време на Карнавала във Вевчани. Действие, което не само уврежда репутацията на Карнавала, но и репутацията на Република Северна Македония“, пише във "Фейсбук" Министерството на външните работи.

Президентът на Северна Македония също осъди подпалването на българското знаме на Вевчанския карнавал, предаде МИА.

„Палежът на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани е недопустим и осъдителен. Между съседите е необходимо изграждане на доверие, разбиране и уважение“, заяви Пендаровски в профила си във „Фейсбук“. 

В четвъртък силите на реда се опитаха да предотвратят провеждането на карнавала поради пандемията от коронавирус. Участниците в празненството обаче въпреки това преминаха по централната част на селото.

Полиция имаше само в центъра на селото и пред общината, предаде местната телевизия „Алсат М“. Според кмета Сашо Янкоски "всички са имали вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!