Северна Корея разположи 250 пускови установки за балистични ракети на южната си граница, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Лидерът Ким Чен-ун определи оръжията като „мощен меч“ за защита на суверенитета, съобщиха държавните медии.

Мобилните пускови установки в маслиненозелен цвят бяха показани по време на специална церемония по прехвърлянето им в столицата Пхенян на 4 август, обяви официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA).

"Ракетните установки са съвременно тактическо оръжие за нападение“, бе цитиран Ким да казва в речта си.

За първи път Северна Корея оповестява мащаба на трансфер на оръжие към граничните си части, каза Хан Куон-хи от Корейската асоциация за изследване на отбранителната индустрия.

"Всяка установка е предназначена за четири ракети", заяви Хан.

 

Той добави, че "доставката на оръжия за Пхенян за Москва може да е попречила на капацитета на Севера да произведе 1000 ракети“.

Отношенията между Северна Корея и Южна Корея са в една от най-ниските си точки от години насам, като Северна Корея увеличава опитите с оръжия и бомбардира с балони, пълни с боклук.

В отговор Южна Корея преустанови военното споразумение за намаляване на напрежението и възобнови ученията с бойни стрелби в близост до границата.

Тази година Пхенян обяви Южна Корея за свой главен враг и заплаши с война заради „дори 0,001 мм“ териториално нарушение.

Ким отбеляза, че представянето на новите оръжия в момент, когато страната се възстановява от щетите от наводненията, е „проява на твърдата воля на нашата партия да продължи с укрепването на отбранителните способности“.

В края на юли северните райони на ядрената страна бяха засегнати от проливни дъждове. В доклад на южнокорейска медия се твърди, че е възможно да са загинали до 1500 души.

Ким се нахвърли срещу тези съобщения. Той ги отхвърли като „клеветническа кампания, целяща да ни опозори и да накърни имиджа на Севера".

Страната заяви, че в района на Синуиджу, който според Пхенян е претърпял „най-големи щети от наводненията“, няма жертви.

Той твърди, че севернокорейските военновъздушни сили са спасили над 5000 души, като около 4200 от тях са спасени с хеликоптер в рамките на няколко часа.