Северна Корея транспортира междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие, съобщиха от южнокорейския в. „Ейжа бизнес дейли”, като цитира неназован източник от разузнаването.

Ракетата е забелязана вчера – ден след като Пхенян заяви, че е извършил успешен опит с водородна бомба.

Новата провокация се очаква на 9 септември по случай националния празник на Северна Корея.

„Съединените щати ще получат още подаръци от страната ми, ако разчитат на безразсъдни действия и напразни опити да окажат натиск върху Пхенян”, заяви Хан Тае-сун, посланик на Северна Корея в ООН.

Северна Корея има по западното си крайбрежие площадки за изстрелване на ракети, отбелязва Ройтерс.

Южна Корея отвърна с поредни учения, този път по море, а Щатите готвят санкции. Мерките ще бъдат гласувани в Съвета за сигурност на ООН на 11 септември.

„Санкциите срещу Северна Корея са безполезни и неефективни. Засилването на военната истерия няма да доведе до нищо добро и може да завърши с глобална катастрофа с много жертви”, заяви руският президент  Владимир Путин.

Севернокорейците биха предпочели да ядат трева, вместо да се откажат от ядрената си програма, каза още Путин и призова към мирна дипломация. Това направи и Китай, основният съюзник на Северна Корея, а Европа последва примера на САЩ.

„Този уикенд европейските външни министри се събират за обсъждане на допълнителни санкции срещу Северна Корея. Това е спешно необходимо”, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Въпреки че заплахите на Пхенян засега са отправени към Вашингтон, Франция предупреди, че Европа може да се окаже в обсега на севернокорейските ракети по-скоро от очакваното.