Поредица от анонимни бомбени заплахи в Хърватия наложи евакуацията на няколко полицейски участъка, търговски центрове и съдилища, включително на Върховния съд на страната по време на среща с делегация от Украйна.

От полицията съобщиха, че за кратък период от време няколко полицейски управления са получили информация от „анонимни съобщения, че се предполага, че са поставени взривни устройства“ на различни места в страната. При полицейските претърсвания до момента не са открити взривни устройства, съобщиха хърватски медии. 

Председателят на хърватския Върховен съд Радован Добронич заяви пред държавната телевизия HRT, че служител на службата за сигурност го е информирал за бомбената заплаха, докато той се е срещал с делегация от Върховния съд на Украйна. Добронич добави, че му се е сторило, че заплахата е свързана със срещата.

Анонимните заплахи идват на фона на дебата в ръководството на Хърватия за това дали страната, която е член на ЕС и НАТО, трябва да се присъедини към западната инициатива за обучение на украински войници срещу нахлуващите руски сили.

Сигналите идват и няколко дни, след като украинските посолства и консулства в шест европейски държави, включително Хърватия, получиха пакети, съдържащи очи на животни, пише Асошиейтед прес.