Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу e докладвал на президента Владимир Путин за щетите, нанесени днес на големия руски десантен кораб "Новочеркаск", предаде Ройтерс.

Един човек е загинал, а един е бил ранен, посочва Министерството на отбраната на Руската федерация. Украйна е използвала управляеми ракети, изстреляни от самолети, за да атакува Феодосия, Крим.

Снимка: bTV

Украинската армия удари големия десантен кораб през нощта. Според руското командване при атаката са свалени два украински щурмови самолета Су-24, a Киев отрече.

Десантният кораб "Новочеркаск" може да превозва до 10 средни танка и бронирани машини, както и 350 десантчици.

Бойните действия

„Руските сили спряха украинската контраофанзива и сега напредва по всички фронтове“, обясни Сергей Шойгу.

А в Украйна Валерий Залужни, главнокомандващият украинската армия, обяви, че не е доволен от работата на бюрата за мобилизация.

Залужний говори на първата си военновременна пресконференция само ден, след като украинският парламент публикува текста на проектозакон, съдържащ реформи в програмата за армейски набор, включително намаляване на възрастта на мъжете, които могат да бъдат мобилизирани.

Реформите са изключително чувствителни за умореното население в разгара на 22-месечната война.

Залужний ръководи контранастъплението през 2023 г., което не успя да постигне целите си – връщането на земята, окупирана от Русия.

Въпреки това той все още е изключително популярен сред много украинци, след като отблъсна руските сили от столицата на Украйна в началото на 2022 г. и организира две успешни контраофанзиви същата есен, които отвоюваха големи количества територия.

„Имахме доста амбициозни цели през 2023 г. Не бях разочарован от размера на чуждестранната помощ през 2023 г. Разбира се, това не беше всичко поискано, но ни позволи да провеждаме уверени военни операции“, каза той.