Споразумението с Иран за ограничаването на ядрените му програми няма да оцелее, ако САЩ се изтеглят от него, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк Лавров подчерта, че ядрената сделка е още жива, но ако един от участници "едностранно се оттегли от нея"у тогава сделка "няма да има".

Преди седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ако в срок от 120 дни не бъдат отстранени "катастрофалните пропуски" в споразумението, Вашингтон ще се оттегли от него.

Първият руски дипломат критикува САЩ и заради политиката им за Сирия и палестинците.

По думите му с опитите си да създаде локални въоръжени сили в Северна Сирия американците се отказват от ангажимента си да поддържат териториалната цялост на арабската страна, а с решението си да изтеглят вноската си във фона на ООН в помощ на палестинците "сериозно подкопават" усилията за покриване на нуждите на бежанците.

Сергей Лавров каза още, че приетият вчера от парламента в Киев закон за реинтегнацията на отцепилите се източни райони на Украйна зачерква Минските споразумения.