Семейството на Алън Тюринг – легендарният математик, който има основната заслуга за разбиването на кода на нацистката машина „Енигма”, се бори за помилването на около 50 000 хомосексуалисти, осъдени за „неприличие” по закона, забраняващ гей връзките във Великобритания.

Британският актьор Бенедикт Къмбърбач се зае с петиция в подкрепа на с инициативата, след като изигра Алън Тюринг в "Игра на кодове”. Над половин милион души са подкрепили идеята. 15 000  от мъжете, осъдени по силата на английския закон, според който хомосексуалността е незаконна, са все още живи.  Хомосексуалността е противозаконна в Обединеното кралство до 1967 година.

Къмбърбач се обърна и към кралското семейство  за  опрощаването на осъдените  от британските власти. "Британските хомофобски закони са направили живота  на генерации гейове и бисексуални мъже  невъзможен” , се казва в откритото писмо на актьора. 

През 2013 г. Алън Тюринг получи посмъртно кралско помилване. Той е осъден за хомосексуалност през далечната 1952 г. и химически кастриран. Умира през 1954 г. на 41 години, отровен с цианид. Общоприетата версия е за самоубийство.

„Изглежда напълно логично и очевидно, че всички трябва да бъдат помилвани”, заяви пред сп. Вайс праплеменницата на Тюринг Рейчъл Барнс. ”Не разбирам защо името на Алън Тюринг беше извадено като от шапка, след като всички са били третирани по един и същи начин”, допълни тя.

В понеделник членове на семейството на Тюринг внесоха петицията в офиса на британския премиер Дейвид Камерън. В списъка с 49 000-те преследвани мъже е и писателят Оскар Уайлд. През 1895 г. той е осъден за непристойно поведение, а наказанието му е 2 г. тежък труд.

Според математика от Оксфорд Андрю Ходжис, който е написал биографията на Алън Тюринг, британските съдилища отприщили "вълна от съдебни преследвания" срещу хомосексуалисти около 1951 г., когато 76-годишният консерватор Уинстън Чърчил е избран за министър-председател. "Началото на 50-те години е период, в който хомосексуалистите, като малцинствена група, застават в центъра на публичното внимание”, казва Ходжис.

Хомосексуалните интимни отношения са декриминализирани само в Англия и Уелс през 1967 г. Дори и тогава, сексуални актове са легални, ако са извършени между мъже на възраст над 21 години. През 2001 г. възрастта е намалена до 16 г.