Сейшелските острови и Германия имат "най-здравите" морета от всички населени територии по света, а Сиера Леоне - най-нездравите, сочи нов индекс, според който много океани получават ниски оценки за биоразнообразие и човешки ресурси.

Индексът е създаден от учени от САЩ и Канада, които измерили дали световните океани са способни да доставят храна и развлечение и същевременно да издържат морските обитатели.

На първо място в класацията с 86 от 100 точки е ненаселеният остров Джарвис в Южния Пасифик, собственост на САЩ. Следват още няколко ненаселени острова в Тихия океан. Сейшелските острови, една от само двете развити държави в топ 12, е на четвърто място със 73 от 100 точки, както и Германия.

Учените изследвали общото състояние на 171 изключителни икономически зони - морски области, управлявани от крайбрежни страни и простиращи се на до 200 морски мили в океана.

Те представляват 40% от световния океан, но дават по-голямата част от морската храна, развлечение и препитание. Общо изключителните икономически зони били оценени с 60 от 100 точки, което означава "значително пространство за подобрение", се казва в изследването, публикувано от сп. "Нейчър".

"Хората несъмнено имат значително негативно влияние върху океана и точките от индекса са негативно свързани с населението на крайбрежието", уточняват авторите на изследването.

Близо половината от 7-те милиарда души население на света живеят близо до брега. Развиващите се страни в Западна Африка, Близкия Изток и Централна Америка обикновено имат лоши оценки, а богатите страни в Северна Европа, Канада, Австралия и Япония получават по-високи оценки.

Учените оценили океаните в десет категории, включително доставяне на храна, способността им да поддържат препитанието на жителите в крайбрежните райони и икономиката им, чиста вода, крайбрежна защита, риболов, въглероден запас, туризъм и биоразнообразие.