Руският президент Владимир Путин се срещна с един от най-високопоставените бивши командири на „Вагнер“, пише Би Би Си. Андрей Трошев е и бивш помощник на покойния шеф на наемническата групировка Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа през август.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Трошев сега работи в министерството на отбраната. Путин го е помолил да наблюдава доброволческите бойни части в Украйна, съобщиха от Кремъл.

Руският президент е казал, че Андрей Трошев може да „създаде доброволни подразделения, които могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на специална военна операция“.

„Вие знаете за въпросите, които трябва да бъдат решени предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин“, допълва Владимир Путин.

Андрей Трошев е известен с псевдонима си Седой, което означава „този със сивата коса“. Той е уважаван ветеран от войните на Русия в Афганистан и Чечня. Удостоен е с наградата „Герой на Русия“ за ролята си в подкрепа на правителствените сили в Сирия през 2015 г. и 2016 г. като командващ „Вагнер“.

Миналия месец руският президент призова всички служители на „Вагнер“ и други руски частни военни изпълнители да положат клетва за вярност към руската държава.

Срещата и публичната похвала от Путин са опит да се покаже, че „той отговаря за ситуацията и контролира вътрешния кръг на Пригожин“, смята Натия Сескурия от Royal United Services Institute.

„Фактът, че говорителят на Кремъл потвърди, че Трошев работи за руското министерство на отбраната, показва, че сме в епоха след Пригожин, когато Министерството на отбраната поема пълен контрол върху така наречената специална военна операция в Украйна“, допълва тя.