За пореден път хиляди протестиращи излязоха по улиците на централен Хонконг. Демонстрациите се случват въпреки полицейска забрана, пише Би Би Си.

На една от централните улици демонстрантите издигнаха барикада и я подпалиха. 

Наложи се на органите на реда да използват сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат недоволстващите тълпи. Нестихващите протести през последните месеци доведоха до арестите на мнозина.

Преди няколко дни бяха задържани продемократични активисти и държавни служители.

Причината зад протестите е спорен законопроект, която беше предложен. Той позволяваше екстрадицията на граждани в Китай.

Снимка: Reuters

Отговорът на гражданите беше почти мигновен, тъй като според тях Пекин ще използва новото законодателство като инструмент за саморазправа с дисиденти и политически противници.

Снимка: Reuters

През юни над милион граждани излязоха на протест. Стигна се до разправа с полицията, а също така бяха причинени значителни материални щети по улиците на града.

В последствие мярката беше оттеглена.

Снимка: Reuters

От тогава протестите приеха продемократичен облик, а сблъсъците между протестиращи-полиция-управляващи станаха по-жестоки.

Хонконг се ползва със „специални привилегии”, които ще изтекат през 2047 г. Много от жителите на града, обаче, не искат да той да стане „поредният град в Китай”.

Снимка: Reuters

Градът се управлява на принципа една страна, две системи. Въпреки че е част от страната, мегаполисът има собствена законодателна независимост и управа, както и икономическа система.