Седем години затвор заплашват руските изпълнителки от групата "Pussy riot", които организираха пънкмолитва срещу Владимир Путин в църква в Москва. Днес приключи вторият ден от процеса, който носи сериозен политически заряд.

Въпреки подкрепата от световни звезди като Стинг и "Ред хот чили пепърс", както и от правозащитната организация "Амнести интернешънъл" момичетата от "Pussy riot" ще получат сериозни присъди. Това смята бащата на една от изпълнителките - Станислав Самуцевич.

„Като гледам какви сили се влагат, каква кампания се разгръща, с участието дори на депутати, за очернянето на обвиняемите. Това според мен се прави с цел да оправдае жестоката присъда, която ще бъде произнесена”, каза Самуцевич.

Мария, Надежда и Екатерина са пети месец в ареста, след като се качиха на амвона в знаковия за Москва катедрален храм - "Христос Спасител", и изпълниха "пънк молитва" против Владимир Путин.

Обвинени са в хулиганство подбудено от верска нетърпимост. Руската православна църква окачестви проявата като богохулство. Трите момичета поднесоха извинения на вярващите, които са се почувствали оскърбени, но отхвърлиха обвинението, по което е заведено делото срещу тях.

Сериозни обвинения и заплаха от 10 години затвор надвиснаха и над най-популярния опозиционер в Русия. Алексей Навални е обвиняем за разхищение на държавни средства докато е съветвал губернатора на Кировска област. Навални определи обвинението като "мегастранно". Мнозина очакваха дори арест за политика, който не спира да сипе критики срещу Кремъл, но това не се случи.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Тази вечер пък руската полиция задържа около 25 души, които се опитваха да организират неразрешена демонстрация на Триумфалния площад в Москва, за да защитят свободата на събиране, предаде Франс прес.

Сред арестуваните е лидерът на "Другата Русия" писателят Едуард Лимонов.

Като всеки месец с 31 дни, представители на опозицията се събраха на митинг с искане да се спазва член 31 от руската конституция, който гарантира свободата на събиранията.

В Санкт Петербург полицията задържа 9 души, които направиха неуспешен опит за неразрешено шествие по Невски проспект с надписи "Трябва ни друга Русия" и "Презирам Путин".