Нагнетено спокойствие в центъра на Истанбул. След 20 часа на противопоставяне между демонстранти и полицаи на площад Таксим, в ранните часове на деня обстановката се нормализира.

Общинските служби започнаха да разчистват. В подножието на Паметника на независимостта няколко полицейски отряда почиваха или спяха. Блиндирани коли на полицията бяха спрени пред културния център "Ататюрк". В парка Гези, където е палатковият лагер на протестиращите още има хора, но е спокойно, предаде кореспондент на bTV.

Равносметката от сблъсъците са десетки ранени, много арестувани, опожарени коли, изкъртени павета, изпочупени прозорци.

Хората в Турция са в очакване на резултата от планираните за 16 часа днес и утре срещи на премиера Реджеп Ердоган с изтъкнати актьори и певци. Повечето от хората на изкуството вече открито подкрепиха протестите срещу управлението му.

Нощни сблъсъци

И тази нощ продължиха сблъсъците между демонстранти и полиция. Силите на реда отново използваха сълзотворен газ и водомети, за да разпръснат хилядите демонстранти в столицата Анкара.

Продължиха размириците и в Истанбул. Според наблюдателите насилието от вторник е било най-сериозното, откакто започнаха антиправителствените протести преди близо две седмици.

Турската полиция продължи целеустремено да се бори с демонстрантите за контрола върху площад „Таксим" в Истанбул с използването на сълзотворен газ и водомети, след като няколко часа по-рано премиерът на страната Реджеп Ердоган настоя за незабавно прекратяване на продължаващите десет дни протести.

Обстановката в Истанбул бе много напрегната, демонстрантите замерваха полицията в коктейли молотов. Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обяви по-рано, че полицейските операции ще продължат и денем, и нощем, докато площадът, който е център на протестите срещу Ердоган, не бъде прочистен. Той призова родителите да приберат децата си от парка, тъй като „тяхната сигурност не може да бъде гарантирана".

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция