Българският и руският президент сблъскаха позиции за цената на газа и проекта "Южен поток". Диалогът се разви по време на президентския панел на Петербургския международен икономически форум.

Днес е вторият ден от посещението на президента Румен Радев в Русия.

Към края на тричасовата дискусия българският държавен глава отново подчерта позицията си, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.

Вчера той поиска от правителството да не бъде срамежливо в договарянето на по-ниска цена за доставките на руските газ. Путин обаче днес обяви, че цената на природния газ е "справедлива цена".

„Що се отнася до „Южен поток”, много хора в България съжаляват, че не беше осъществен. Меко казано "много". Какво загуби България - 3 милиарда долара инвестиции, хиляди високоплатени работни места и 400 милиона долара приходи от транзит. Защо се случи това - защото има определени негативи в западната система на интеграция и това е свързано с ограничения на суверенитета”, заяви Владимир Путин - президент на Русия.

"Разбира се, президентът Путин има своята гледна точка, но не мога да се съглася, че суверенитетът на България е бил ограничен. "Южен поток" не беше проект само за България, това трябваше да е тръбопровод през България към други страни от Европейския съюз. Така че отказът от "Южен поток" беше колективно европейско решение”, обяви от своя страна Румен Радев - президент на България.

Той подчерта и че независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден, с което руският президент се съгласи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!