Ръководителят на управляващия преходен Суверенен съвет на Судан генерал Абдел Фатах Бурхан обяви този понеделник извънредно положение в страната и съобщи, че разпуска съвета и правителството, предаде „Ройтерс“.

генерал Абдел Фатах Бурхан
Снимка: EPA

Генерал Бурхан заяви, че остава обвързан с подписаните от страната му международни договори. Судан е една от четирите арабски държави, които наскоро решиха да признаят Израел, посочва „Франс прес“. 

Малко по-рано през деня суданският министър-председател Абдала Хамдок е бил поставен под домашен арест, след като неидентифицирани военни сили обсадиха къщата му, съобщава телевизия „Ал Хадас", цитирана от „Ройтерс“.

Абдала Хамдок
Снимка: Ройтерс

Въоръжените сили, които държат Хамдок под домашен арест, оказват натиск на премиера, за да изрази той подкрепа за преврата, съобщиха от министерството на информацията. От изявлението на ведомството става ясно, че премиерът е отправил призив към суданците да се противопоставят мирно на опита за преврат. Премиерът е успял да отправи призива си, преди да бъде задържан и отведен на неизвестно място, отбелязва ТАСС.

Според „Ал Хадас“ судански военни сили са арестували също четирима министри и член на управляващия съвет. Военни са нахлули и в къщата на медиен съветник на премиера Хамдок и са го арестували, казаха източници от семейството, цитирани от „Ройтерс“.

Суданската армия е установила контрол върху сградата на суданското държавно радио и телевизия в Хартум, предаде телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. По-рано постъпи информация за блокиране на мобилните връзки и на интернета в суданската столица.

Снимка: Ройтерс

Понастоящем два от трите мобилни оператора на практика не работят, съобщи телевизия "Аш Шарк". Местните жители изпитват големи трудности с комуникационните връзки. Летището на Хартум е затворено и международните полети временно са спрени, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Тежко въоръжени судански войници и членове на паравоенни групировки са разположени по улиците в столицата, за да ограничават движението на цивилните. Протестиращи, носещи националното знаме, горят гуми в различни части на града, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на очевидец.

Снимка: Ройтерс

Най-малко 80 души са получили огнестрелни наранявания при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в Хартум, а двама са починали, съобщи Комитетът на суданските лекари, цитиран от АФП.

Арестите и сблъсъците стават на фона на нарастващо напрежение между генералите и продемократичното движение, подело бунта срещу бившия авторитарен лидер - президента Омар Башир. В неделя специалният пратеник на САЩ за Африканския рог Джефри Фелтман се срещна в Хартум с военни и цивилни лидери в опит да се намери компромис за решаването на споровете.

Снимка: Ройтерс

Влошаващите се отношения между военните и цивилните в преходното правителство заплашват прехода към демокрация в Судан, започнал, след като армията свали от власт Башир и неговото ислямистко правителство през април 2019 г. след близо три десетилетия авторитарно управление.

Сегашната криза се изостри след опита за преврат миналия месец, вината за който бе хвърлена върху лоялни на Башир сили. Военните обаче заклеймиха цивилните в правителството, обвинявайки политиците, че ламтят за правителствени постове, вместо да помагат за преодоляване на икономическите трудности на населението.