В Судан е бил извършен опит за преврат срещу временния Военен съвет, съобщи телевизия „Ал Арабия", цитирана от ТАСС. Каналът се позовава на собствени източници.

Според постъпилите сведения са задържани 68 офицери, взели участие в неуспешния пуч и срещу тях се води следствие.Телевизията съобщава, че повечето членове на групата, опитала се да свали от власт Военния съвет, са офицери ислямисти, верни на предишния режим.

На 11 април след продължили няколко месеца протести и на фона на тежкото икономическо положение в Судан армията отстрани от длъжност управлявалия 30-години президент Омар Башир, като управлението на държавата бе поето от временен Военен съвет. Той разпусна парламента и суспендира конституцията.

На 3 юни полицията и спецчасти разпръснаха със сила протест на опозицията, призоваваща за възможно най-бързо съставяне на цивилно правителство. В сблъсъците загинаха десетки демонстранти, а привържениците на опозицията обявиха обща стачка. Опитите за посредничество на Етиопия засега не се увенчават с успех, пише БТА.

Държавният департамент на САЩ вчера назначи бившия дипломат Доналд Буут за специален пратеник за кризата в Судан, съобщи Франс прес. 

Специалният пратеник ще се опита да намери „политическо и мирно решение" на кризата в африканската страна, посочи говорителката на Държавния департамент Морган Ортагюс. Тя уточни, че Доналд Буут вече пътува за Судан заедно с помощник-държавния секретар за Африка Тибор Над, за да се срещнат с различните страни в конфликта.