Пет дни след пожара в катедралата „Нотр дам”, в Париж отново избухнаха сблъсъци между протестиращи "жълти жилетки" и силите за сигурност. Радикално настроени отново успяха да се вклинят в шествията, да опожарят десетки автомобили и да предизвикат употреба на сълзотворен газ.

Сблъсъци се очакваха, особено след предупреждението вчера лично от министъра на вътрешните работи, че около 2000 радикално настроени елементи, привърженици на крайната левица и на крайната десница, си дават днес среща в Париж, за да "го потрошат".

Снимка: Reuters

Шествията напредваха спокойно до ранния следобед, когато десетки групи от хора, облечени в черно и с маски лицата брутално се вклиниха сред протестиращите.

Полицията прецени, че след опустошителния пожар, би било много опасно да се допуснат десетки хиляди хора в близост до катедралата "Нотр Дам". Затова и районът около нея остана отцепен. Все още продължават работите по укрепване на сводовете, които рискуват да се срутят. Парижани не бяха изненадани от решението на полицията.

Снимка: Reuters

48 часа бяха достатъчни за събирането тази седмица на 1 милиард евро за възстановяване на катедралата, а това чувствително разгневи крайната левица и протестиращите вече 5 месеца „жълти жилетки”. Според тях богатите, дарили милиони за „Парижката Света Богородица”, са можели да ги дадат на социално слабите.

Снимка: Reuters

Днес много голяма част от Париж е напълно блокирана. Освен отцепения център около катедралата, шествията на „жълтите жилетки” затвориха редица основни пътни артерии.

Снимка: Reuters

По информация от полицията, сред екстремистите, които се вклиниха в шествията днес, има и радикални елементи от Белгия и Германия, пристигнали специално за днешните акции. 

Снимка: Reuters

Днес се очакваха и шествия в различни региони на Франция, но Париж изглежда остава център на вълненията по време на 23-ата поредна протестна събота, отбелязва АФП.

Снимка: Reuters