Албанската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, включително привърженици на опозицията, ядосани заради събарянето на националния театър в Тиран. Задържането са близо 40 души, съобщава АФП.

Обединената албанска опозиция, ръководена от Демократическата партия, обявява ежедневни протести в цялата страна срещу правителството на премиера Еди Рама, предаде МИА.

Работници рано тази сутрин започнаха да разрушават театъра на главния площад в столицата, построен през 1939 г. от италианци, окупирали Албания по това време.

Снимка: Ройтерс

Десетки привърженици на опозицията и активисти се сблъскаха с полицията, скандирайки „Долу диктатурата", докато се опитваха да пробият полицейски кордон и хвърляха камъни, ранявайки един от полицаите.

Задържани са общо 37 души, се казва в изявление на полицията.

Напрежението на площада продължи да расте по-късно, когато стотици хора се стекоха на мястото, въпреки забраната за публични събирания.

Снимка: Ройтерс

Полицията носеше маски за разлика от повечето протестиращи. Тя призова гражданите да спазват мерките за социална дистанция и „да избягват сблъсъци с полицията“.

Снимка: Ройтерс

Театърът трябва да бъде заменен с нов, по-голям. Но активисти и опозицията твърдят, че старият театър е част от националното наследство на страната.

Снимка: Ройтерс

Междувременно делегацията на Европейския съюз в Албания заяви, че следи днешните събития по отношение на театъра „с дълбока загриженост" и призова страните да избягват ескалация на ситуацията.

Снимка: Ройтерс

Лявото правителство в Албания очаква от ЕС конкретна дата за започване на преговори за присъединяване.