Четири месеца след опустошителното земетресение, Албания се възстановява бавно. 

Миналата седмица България обяви, че ще я подкрепи с още 200 000 лева, а президентът Румен Радев посети най- засегнатия район, близо до морския град Дуръс. 

Според статистиките, най-смъртоносното земетресение в света миналата година е било това в Албания. 4 месеца по-късно никой не живее в разрушените сгради в Дуръс. Все още текат възстановителни дейности в района.

Снимка: EPA
Плановете на управляващите са да изградят нови квартали в най-засегнатите градове. И там да заживеят хората, останали без дом след 6,4 по Рихтер.

„Хората от засегнатите апартаменти сега живеят под наем на други места. Наемът се плаща от правителството и така ще бъде поне година и половина, посочва Бледи Чучи – министър на земеделието и регионалното развитие.

При земетресението загинаха 52 души, 3000 бяха ранени. Българите, който живеят в Дуръс, и днес се страхуват.

Заедно с президента Румен Радев в Дуръс дойдоха и инженери, които още в първите дни се включват в оценяването на щетите. Трябват бързи решения.

„Това е като лекарите, имаме такива задачи, не всичко е лъскаво... Това е един голям урок за българските инженери, тъй като знаете, че Балканският полуостров е опасен сеизмичен район“, посочва Петър Павлов – преподавател в УАСГ.

Снимка: EPA

„Нашите експерти наистина се ползват с най-голямото доверие от всички международни групи, които са взели участие в оценка на щетите, което наистина е признание за способностите на България“, заяви президентът Румен Радев.

Българските експерти предлагат у нас да се изгради експериментален лабораторен център за предотвратяване на евентуална криза като тази, която преживя Албания. 

Стадионът в Дуръс вече е празен – няма го палатките, в които живееха пострадалите при силното земетресение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!