Около 1000 демонстранти опитаха днес да преминат през защитните ограждения на украинския парламент и влязоха в сблъсъци със силите на реда. Ранени бяха няколко души, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Протестиращите – ветерани от съветското нахлуване в Афганистан (79-89 г.), миньори и "ликвидатори", наети по време на аварията в ядрената централа "Чернобил" през 1986 г., искат достойни заплати и социални придобивки.

Снимка: Reuters

Представители на минния сектор, изпаднал в трудно положение след четири години на въоръжен конфликт между армията и проруските сепаратисти в Източна Украйна, поискаха също така да им бъдат преведени неизплатените заплати.

След като събориха защитно ограждение около сградата на парламента – Върховната рада, демонстрантите влязоха в стълкновение със силите на реда.

Трима души са пострадали и най-малко един е задържан, каза Андрий Криченко от киевската полиция. На мястото са разположени около 500 полицаи.

Снимка: Reuters

Заместник-председателят на парламента Ирина Герашченко се обърна в ефира на телевизия 112 към водачите на протеста с предложение да бъде създадена инициативна група. След това няколко техни представители влязоха във Върховната рада за преговори.