Няма оплаквания от първите доброволци, участвали в клиничните изпитания на руската ваксина „Спутник V” през лятото. Това заяви Александър Гинцбург, директор на института "Гамалея", където е създаден препаратът, пише РИА Новости.

„Те не се наблюдават официално, но поддържаме връзка. Доколкото знам никой от доброволците дори не е настинал, не се е разболял и няма инфекции“, каза Гинцбург.

На 11 август Русия регистрира ваксината, която според руското министерство на здравеопазването осигурява имунитет до две години. Тя се състои от два компонента, които се инжектират с промеждутък от три седмици.

Клиничните изпитания на препарат, водени от института "Гамалея", стартират от 18 юни. В тях са участвали 38 доброволци, с което е потвърдена и безопасността на ваксината. Отбелязва се, че всички са изградили имунитет към инфекцията.

Светът е разделен относно ефективността на руската ваксина срещу коронавируса. Медиците, които казват, че няма да се ваксинират, дават като причина липсата на достатъчно данни за ефективността на ваксината.

От Световната здравна организация подчертаха още през август, че не са получили достатъчно информация от Москва за препарата.

Русия съобщи днес за нови 16 202 заразени с коронавируса и за рекордните 346 смъртни случая през последните 24 часа. С това общият брой на починалите с диагноза COVID-19 в страната достига 26 935, а инфектираните - 1 563 976.