Първо съвместно заседание на правителствата на България и Македония – срещата на двата кабинета ще се проведе в Струмица днес. 

Тя ще започне с разговори на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, последвани от пленарно заседание.

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия.

Сред тях е и меморандум за поевтиняване на разговорите и интернет в роуминг. Сега 1 минута телефонен разговор струва 7 лева, а 1 мегабайт роуминг в интернет – 25 лева.

Снимка: bTV

Цените ще паднат в пъти, уверяват от транспортното ни министерство, тъй като и мобилните оператори са съгласни с намаляването им.

Освен това, македонски военни ще се обучават у нас, а търговците от западната ни съседка ще могат да използват обновен път към границата.

Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

Важна ще е и срещата на вицепремиера Красимир Каракачанов с българи от Струмица. Пред камерата на bTV Лазар Младенов от Българския културен клуб посочи, че към момента има проблеми с получаването на гражданство - хора с доказан с документи произход чакат по 3-4 години, но в крайна сметка преписките им са прекратявани без сериозни основания.

Искрено ли е стоплянето на отношенията ни с Македония?