Комисарят по човешките права на Съвета на Европа прикани днес европейските страни да спрат сътрудничеството с бреговата охрана на Либия, докато не бъдат получени ясни гаранции, че там се спазват човешките права, предаде Франс прес.

„Държавите членки на СЕ трябва спешно да преразгледат действията си в сътрудничество с либийската брегова охрана и да определят кои от тях пряко или косвено водят до връщане в Либия на хора, задържани в морето, и до други нарушения на правата на човека. Тези дейности трябва да бъдат спрени, докато се получат гаранции за цялостно спазване на човешките права", пише Дуня Миятович в разпространен днес доклад.

Либийците от бреговата охрана връщат задържаните обратно в Либия, където властите системно ги хвърлят в затворите, подлагат ги на мъчения и сексуално насилие, изнудват ги и нарушават по други начини човешките им права, заявява тя.

Няма никакви официални сведения за броя на мигрантите, често незаконно пребиваващи в Либия, транзитна страна по пътя към Европа или крайна цел за хиляди африканци, но според оценки става дума за стотици хиляди души, припомня БТА.

Агенциите на ООН и хуманитарните организации редовно припомнят, че са против практиката мигрантите, задържани в морето, да бъдат връщани в Либия - страна, потънала в хаос от падането на Муамар Кадафи през 2011 г., където ги очакват произволни арести или произволът на местни милиции.