Саудитска Арабия е изпълнила най-малко 157 екзекуции през 2015 г. По този начин броят на обезглавяванията е достигнал своеобразен рекорд от 20 години насам. Това заявиха правозащитни организации, цитирани от Асошиейтед прес.

Само днес в кралството са екзекутирани 47 души, осъдени за тероризъм, предаде Ройтерс.

Повечето от екзекутираните са замесени в серия атентати, извършени от Ал Каида през периода 2003-2006 година. Сред тях е видният шиитски духовник Нимр ал Нимр. Името му бе сред 47-те, съобщени от националната информационна агенция на Саудитска Арабия.

Ал Нимр беше централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 година като част от Арабската пролет. Екзекуцията му може да предизвика нови безредици сред шиитското малцинство в кралството, отбелязва Асошиейтед прес. Иран бе предупредил, че екзекутирането на Нимр ще струва скъпо на Саудитска Арабия.

Кралството е извършило най-малко 157 екзекуции през 2015 г. по данни на няколко правозащитни организации.

От началото на годината за престъпления свързани с наркотици са екзекутирани поне 63 души. Тази бройка съставлява най-малко 40% от всички екзекуции през 2015 г. За сравнение през 2010 г. делът на подобните престъпления е бил под 4%, по данни на "Амнести интернешънъл". Според организацията Саудистска Арабия е надминала най-високото ниво на екзекуции от 1995 г., когато са били регистрирани 192 екзекуции.

По данни на "Хюман райтс уоч" при 56 от първите 100 затворници, екзекутирани през 2015 г., крайното наказание е било разпоредено по решение на съдиите, а не за престъпления, за които ислямското право (шериат) предвижда подобна присъда.

Повечето престъпления, като например предумишлено убийство, могат да носят установени наказания съгласно тълкуването на шериата в Саудитска Арабия. При свързаните с наркотици провинения нито самото престъпно деяние, нито наказанието са регламентирани в исляма.

Според "Хюман райтс уоч" в Саудитска Арабия през 2015 г. са били екзекутирани 158 човека. За сравнение през 2014г. техният брой е бил 90.

Друга правозащитна организация - "Риприйв" например- е документирала 157 екзекуции в страната през 2015 г.

Властите в кралството не публикуват годишни данни по въпроса, макар че обявяват отделни екзекуции в държавните медии.

Повечето екзекуции в Саудитска Арабия се изпълняват чрез обезглавяване и понякога публично, затова страната е сравнявана с екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), която също придоби световна слава с публичните си обезглавявания и твърди, че прилага шериата.

Рияд категорично отхвърля подобни сравнения, като отбелязва, че съдебните процедури изискват най-малко 13 съдии на три инстанции, за да се произнесат в полза на дадена смъртна присъда, преди тя да бъде изпълнена. Смъртните наказания се извършват с цел да се пребори престъпността, докато извършваните от "Ислямска държава" обезглавявания на заложници и други хора се осъществяват извън обхвата на правосъдието, изтъкват от кралството.

Въпреки рекордно високите данни за смъртните наказания в Саудитска Арабия, се предполага, че в Китай са екзекутирани повече хора, отколкото във всички останали държави по света, взети заедно. Подобна информация е "държавна тайна".

По данни на "Риприйв" в Иран през 2015 г. са били екзекутирани над 1000 човека, а в Пакистан - най-малко 315.