Саудитска Арабия стартира програма за обучение с цел да изпрати свои собствени астронавти, включително жена, в Космоса следващата година, пише „Асошиейтед прес“. 

Кралството активно популяризира науката и технологиите като част от своя широкообхватен план за „Визия 2030“ за преразглеждане на икономиката и намаляване на зависимостта от петрола.

Снимка: Facebook

„Програмата за саудитски астронавти, която е неразделна част от амбициозната визия на Кралството, ще изпрати саудитски астронавти в Космоса, за да помогнат за по-доброто служене на човечеството“, се казва в изявление на Саудитската космическа комисия.

Един от астронавтите ще бъде жена от Саудитска Арабия, чиято мисия в космоса ще представлява първа историческа мисия за Кралството.

Първият арабин или мюсюлманин, пътувал до космоса, беше принцът на Саудитска Арабия Султан бин Салман, полубрат на престолонаследника и пилот от военновъздушните сили, който беше част от седемчленния екипаж на мисията Discovery на НАСА през 1985 г. По-късно той служи като ръководител на Саудитската космическа комисия от 2018 г. до миналата година, когато беше назначен за съветник на крал Салман.