Саудитска Арабия изпрати свое предложение за наградата „Оскар“ за чуждоезичен филм. Филмът „Люспи“ на режисьорката Шахад Амин разказва за млада жена, която се противопоставя на традицията в рибарското селище, в което живее, да се принасят в жертва бебета от женски пол.

Посланието на филма е откровено феминистко, което е голяма стъпка за местното кино. В Саудитска Арабия традициите повеляват жените да са на второ място след мъжете и има редица ограничения и неща, които не могат да правят, без да са съпроводени от мъж. Това дава доста голям шанс на „Люспи“ да стане първият саудитски филм с „Оскар“ или поне с номинация за наградата.

Лентата вече получи награди от фестивали във Венеция, Сингапур и Картаген.

В продължение на около 35 години в Саудитска Арабия съществуваше забрана за отваряне на киносалони, която беше отменена едва през 2018 г. Първите западни филми, които се прожектират, са супергеройските „Черната пантера“ и „Отмъстителите: Война без край“.

Снимка: Getty Images

Три от четирите най-показвани по фестивали филми от Саудитска Арабия са създадени от жени. Не само това, но жените винаги са били най-важният фактор в саудитското кино и с разхлабването на ограниченията влиянието им в това изкуство ще се увеличава все повече.

Повече за ролята на жените в зараждащото се саудитско кино може да прочетете на сайта LadyZone.bg: