В последните часове от историческата визита в Ирак папа Франциск се срещна с бащата на тригодишния Айлан Кюрди – сирийчето, което беше изхвърлено от вълните на турския бряг през 2015 г., в разгара на бежанската вълна към Европа.

Когато Абдулах Кюрди получава покана за среща с папа Франциск не вярва, че това ще се случи. След трагедията със семейството му, Абдулах живее в Северен Ирак.

Снимка: Reuters

„Получих имейл, в който пишеше, че папата иска да се срещне с мен. Отговорих, че това ще е голяма чест за мен. Голяма емоция! Не вярвах, че това ще се случи“, разказа Абдулах.

Срещата е в Ербил, а разговорът продължава дълго с помощта на преводач. Абдулах сподели за своето загубено дете, но и за болката на тези, които напускат родните си места и рискуват своя живот в търсене на мир и по-сигурно бъдеще.

„След като загубих семейството и сина си, се посветих да помагам на деца. По време на 10 минутната ни среща с папа Франциск му казах: „Моля Ви, само да отделите половин час, за да видите децата. Те са в много тежка ситуация“. Папата се разплака, аз – също. Не можах да се овладея“, заяви бащата на Айлан.

Папа Франциск многократно показва и призовава за състрадание към бежанците. В Ербил отслужи меса, на която се помоли за мир и прекратяване на конфликтите в региона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!