Съединените щати обявиха, че вчера са извършили успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране и със среден обсег, съобщиха световните агенции.

Тестът на ракета с подобен обсег би бил невъзможен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който Вашингтон се оттегли в началото на месеца, след като обвини Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвинението.

Ракетата, изстреляна от остров Сан Никълъс край Калифорния, успешно порази целта си след полет от над 500 км, се казва в комюнике на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Събраните в хода на това изпитание данни и направените изводи ще бъдат използвани при разработването от министерството на отбраната на САЩ на бъдещия ракетен потенциал със среден обсег, според комюникето.

Представители на САЩ нееднократно са заявявали за възможен тест на крилата ракета с наземно базиране в край на август, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. В средата на март служители на Пентагона обясниха, че става дума за изпитание на ракета "Томакох" с обсег от 1000 км.

Освен това през ноември американското министерство на отбраната планира да извърши изпитание на балистична ракета с наземно базиране с междинен обсег.

Според Пентагона ще бъде тествана "съвършено нова ракета", подобна на "Пършинг-2". Американските ракети "Пършинг-2" бяха унищожени до 1991 г. в рамките на изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.