Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е доставило десетки милиони долари в брой в куфари, чували, раници и найлонови пликове на администрацията на президента на Афганистан Хамид Карзай, които да се използват предимно за подкупи на местните племенни вождове.

Това пише електронното издание на американския ежедневник „Ню Йорк Таймс” като цитира източници от афганистанските сили за сигурност и бивши и настоящи съветници на президента на страната.

„Наричахме ги призрачни пари. Пристигаха тайно и тайно си заминаваха”, разказва Халил Роман, заместник-началник на кабинета на Хамид Карзай в периода – 2002-2005 г.

Основната част от средствата, които според „Ню Йорк Таймс” ЦРУ плаща от над десетилетие за да облекчи американското военно присъствие в Афганистан, отиват към местните племенни вождове, които в по-голямата си част са свързани с талибаните и трафика на наркотици, което напълно подкопава американските усилия.

„САЩ са най-големия източник на корупция в Афганистан”, заявява пред изданието неназован високопоставен американски източник.

Въпреки това няма данни афганистанският президент Хамид Карзай да се е облагодетелствал лично от това разпределение на „призрачните пари”, коментира „Ню Йорк Таймс”.