Правителството на САЩ разследва скорошна серия от мистериозни здравни проблеми сред американски дипломати и други правителствени служители във Виена, предаде Асошиейтед прес. Част от симптомите са сходни с тези, за които съобщиха американски дипломати и шпиони в кубинската столица Хавана през 2016 и 2017 г.

"Координираме действията си с нашите партньори от останалите звена на американското правителство и активно разследваме случаите на възможни здравни проблеми без обяснение сред служителите на американското посолство в австрийската столица.

Всички служители, съобщили, че имат подобни проблеми, получиха незабавна и адекватна медицинска помощ", заяви Държавният департамент на САЩ.

Има предположения, че необяснимите здравни проблеми, които включват увреждания на мозъка, са резултат от атаки с микро- и радиовълни. Въпреки това, след години на проучвания, все още няма консенсус за това какво или кой може да стои зад нападенията и дали изобщо може да се говори за такива.

Базирани във Виена американски служители съобщили за мистериозните симптоми след встъпването в длъжност на президента Джон Байдън през януари. Те включват главоболие, замаяност и нещо като мозъчно сътресение. Част от потърпевшите разказали, че чуват силен шум преди симптомите да се проявят.

Виена от векове е средище на шпионажа и дипломацията и през Студената война бе арена на тайни шпионски операции, отбелязва Асошиейтед прес.