Камарата на представителите в американския Конгрес прие проектозакона за вдигане на тавана на дълга на Съединените щати.

Споразумение за избягване на дефолт беше постигнато в понеделник между президента - демократ Джо Байдън и лидера на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти. 

Това се случи след седмици напрегнати преговори и дни преди американската икономика да започне да просрочва задълженията си. Законопроектът предвижда ограничаване на част от разходите и отлагане на плащането на дълга за две години. По този начин федералният дефицит ще бъде намален с около трилион и половина долара през следващото десетилетие.

Предстои законодателната мярка да бъде одобрена и от Сената. Това трябва да стане преди 5 юни, когато изтича крайният срок за вдигане на лимита на дълга. 

„Камарата направи стъпка напред от критична важност, за да предотврати първия в историята дефолт и да защити трудно извоюваното и историческо икономическо възстановяване”, подчерта Байдън в изявление след гласуването. 

„Споразумението е добра новина за американския народ и за американската икономика”, допълни президентът.

Настоящият закон ще важи за 2 години. Това означава, че следващото решение за вдигане на лимита на дълга ще бъде взето чак след президентските избори през 2024 година.