Предстои да чуем първата реч на Джо Байдън като държавен глава на Съединените щати. Именно думите в първите минути след встъпването в длъжност показват посоката, в която ще поеме световната сила. Някои от речите са къси, а други - рекордно дълги.

През 1841 г. Уилям Харисън говори почти два часа и така влиза в историята с най-дългата реч. За съжаление умира едва месец по-късно.

Рекордът за най-къса реч е на първия американски президент - Джордж Вашингтон. При началото на втория си мандат той използва едва 135 думи.

Обръщенията запечатват в историята завинаги и актуалната геополитика, но и партийният двубой отвъд Океана.

Така например в речта на Тръмп най-използвана беше думата "Америка" и "американски" - цели 28 пъти, заедно с "народ" и "страна". "Свят" е едва петата най-честа дума в словото му, което е и най-краткото от 30 години.

В годината на падането на Желязната завеса в речта на новоизбрания Джордж Буш-старши за света се говори най-много. През 89-а републиканецът се застъпва за свободата на народите, на хората и казва, че е настъпила ерата на протегната ръка.

За света в първата си реч говори и наследникът му - Бил Клинтън. През 1993 г. именно това е била най-използваната дума в словото на демократа. На прага на новото хилядолетие - в началото на втория си мандат той използва най-много думите "век", "народ" и "време".

Картата никога не е била „по-червена“ от изборите през 84-та година. Републиканецът Роналд Рейгън печели втория си мандат с рекордните 525 електорални гласа и губи единствено в Минесота.

Негова е и най-дългата реч в новата история на Щатите. Той говори за народа, правителството, света и свободата.