След 20 месеца затворени граници, от днес Съединените щати разрешават влизането на ваксинирани пътници от 33 държави. Новината беше посрещната с радост и предупреждения за опашки от авиокомпаниите, а на летище „Хийтроу“ два самолета отбелязаха момента със синхронно излитане. 

Снимка: Reuters

Австрия и Германия обаче затягат достъпа до обществени пространства за неваксинираните.

От днес в Австрия важи т.нар. 2G модел – в заведение, фризьорски салон, на културно или спортно събитие могат да влязат само ваксинирани и преболедували. Мярката беше съобщена в петък и предизвика опашки пред ваксинационните пунктове през почивните дни. За тези с първа игла ще има преходен период до 6 декември, като дотогава за достъп ще им трябва и отрицателен PCR тест.

„Смятам, че новите правила са чудесни. По този начин и ние, и клиентите ни сме в безопасност. И не трябва да затваряме“, заяви Силвия Екли, собственик на ресторант във Виена.

В Германия преговарящите за съставяне на правителство обмислят дали да не приложат същата стратегия на национално ниво. Засега от днес неимунизираните остават без достъп до обществения живот в провинцията с най-ниско ваксинационно покритие – Саксония.

„Изключенията важат за децата, младежите и за тези, които не могат да се ваксинират. Те обаче трябва да покажат отрицателен тест“, съобщи Дагмар Нойкирх, федерален премиер на Саксония.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!