В Германия и Австрия ограничават достъпа на неваксинираните изцяло от културния и обществен живот, дори и с негативен тест за коронавирус.

От този понеделник в Саксония неваксинираните нямат никакъв достъп до обществени мероприятия на закрито и са напълно изключени от социалния живот. Това е и провинцията с най-нисък процент на ваксинация в страната. Училищата обаче остават отворени. А целта е да бъде избегнат пълен локдаун в провинцията, силно засегната от новата вълна.

В страната се дебатира дали това не трябва да бъде и стратегията на национално ниво за справяне с вируса и да се последва примера на съседна Австрия, където достъпа на неваксинирани до социалния живот също се ограничава от този понеделник. В следващите часове преговарящите за съставяне правителство партии в Германия ще представят план за справяне с новата вълна на вируса през зимата.

В Германия този понеделник се отчете нов рекорд на новозаболели, което кара и доброволците за изборите да си задават въпроса дали няма да има и някакви ограничения за гласуващите в деня на вота. На този етап обаче от външното ни министерство съобщиха за bTV, че такива искания от германска страна не са пристигали. А ние продължаваме да следим дали до края на седмицата ще има промени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!