В понеделник данните за общественото здравеопазване в Германия показаха, че страната е достигнала най-високото ниво на заболеваемост от началото на пандемията, предаде "Ройтерс".

Лекарите в Германия предупредиха, че ще трябва да отложат планирани операции през следващите седмици, за да се справят с проблема.

По данни на института "Роберт Кох" седемдневният коефициент на заболеваемост - броят на хората на 100 000 души, които са се заразили през последната седмица, нарасна до 201,1, което е повече от предишния рекорд от 197,6, отбелязан през декември миналата година.

Броят на потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в страната се е увеличил до 4 782 546, а смъртните случаи в страната вече са 96 558.

Премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер призова за по-решителни действия с оглед на новия пик на заболеваемостта. Той заяви пред радио "Дойчландфунк", че е необходимо да се направи повече "от малко задължителни тестове в домовете за стари хора".

Зьодер поиска още да бъде възстановено предлагането на безплатни тестове, които бяха премахнати, за да се стимулира процесът на ваксинация, да се активират отново центровете за ваксинация и да се координират стратегиите на провинциите и федералното правителство.

Очаква се в началото на тази седмица трите германски партии, които работят за постигане на споразумение за коалиционно правителство до началото на декември, да представят своите предложения за борба с четвъртата вълна на пандемията COVID-19 в страната, съобщи вестник "Дир Велт".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!