Търговският департамент на САЩ наложи нови ограничения на китайския производител „Хуауей“. С тях технологичният гигант на практика няма да има достъп до пазара на мобилни процесори.

След като още преди година лиши „Хуауей“ от възможност за директно сътрудничество с американски компании, Вашингтон вече ще изисква и всеки производител на чипове по света, който използва технологии и оборудване от САЩ, да спазва условията по лиценз, който забранява сътрудничество с китайците.

Това директно отказа основния партньор на компанията – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Именно с помощта на TSMC „Хуауей“ произвеждаха до момента собствените си процесори Kirin. Преди дни директорът на потребителското звено на „Хуауей“ Ричард Ю призна, че заради липсата на нови доставки от подизпълнителите, производството на интегрирани системи за смартфони ще спре на 15 септември.

Освен това, САЩ включиха в санкционния списък 38 свързани с „Хуауей“ компании – с мотива, че чрез тях може да се заобикалят ограниченията.

Какво следва?

На практика, в момента се случва най-лошото възможно развитие за китайската компания – никой производител с американско оборудване не иска да работи с тях под страх от санкции. Според MSNBC опциите са ограничени – съвместими с настоящите устройства и операционна система са чиповете на китайците „Унисок“ (Unisoc), тайванците от „Медиатек“ (Mediatek) и корейците от „Самсунг“ (Samsung).

„Унисок“ произвеждат слаби процесори за скромни устройства от най-нисък клас, „Медиатек“ също разчитат на TSMC като подизпълнител и може да не поемат риска да разгневят САЩ (днес акциите им се сринаха именно заради притеснения на инвеститорите в тази посока), а „Самсунг“ са основен конкурент на „Хуауей“ и е малко вероятно да се виждат в ролята на спасители.

Анализатори посочват като алтернативни варианти проектите с отворен код около MIPS и RISC-V.

И двете архитектури на хартия са конкурентни на защитената с патенти и лицензи ARM (която е вложена във всички смартфони днес), но реално нямат присъствие на пазара и комерсиалните им приложения са в сфери, които изискват значително по-малка изчислителна мощ в сравнение с тази, която днес очакваме даже от най-базовия смартфон. Работата по „Андроид“ за MIPS е прекратена преди повече от 6 години и ще са необходими поне още толкова, преди „Хуауей“ да имат наистина способен мобилен процесор с адекватна софтуерна поддържка, пише „Екстиймтек“.

Преди дни представител на „Хуауей“ беше цитиран от местен блогър да говори за т.нар „Проект Ташан“ – процесор без никакви американски технологии. Твърдеше се, че има в бъдеще може да има чипове по 45-нанометрова технология, което е няколко поколения по-назад от това, което днес се счита за даденост в мобилните технологии.

По-късно постовете по темата в китайската социална мрежа „Уейбо“ бяха свалени, а източници на различни технологични медии от „Хуауей“ признаха, че въобще не са чували за „Проект Ташан“. Анализатори се съмняват и че, като цяло, „Хуауей“ могат сами бързо и лесно да затворят целия цикъл на производство на компонентите, необходими за изграждането на интегрирани мобилни системи.

Всичко това сгъстява облаците около компанията, която през тази година стана водещ производител на смартфони в глобален мащаб.

Как стигнахме дотук?

Всичко това е продължение на забраните, наложени на няколко администрацията на Доналд Тръмп.

Причината за търговската атака към китайския производител е желанието на САЩ да ограничи въвеждането на 5G технологията на компанията, а ефектите на новите ограничения ще намалят и амбициите й голям пазарен дял на 5G станциите.

„Не искаме тяхното оборудване в САЩ, защото те ни шпионират“, заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за „Фокс Нюз“.

Това е поредният ход в търговската война между Вашингтон и Пекин, която обхваща различни сфери – от произхода на коронавируса, през управлението на Хонконг, до шпионаж чрез социални мрежи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!