Държавният департамент на САЩ обяви за терористична организация туниската салафитска групировка Ансар аш Шария, заедно с две други екстремистки организации в Либия, се посочва изявление на американското посолство в Тунис, цитирано от Синхуа.

Лидерът на Ансар Шария, известен като Абу Ияд, също е класифициран като специално набелязан глобален терорист. Според изявлението на амерканското посолство САЩ обосновават решението си да обявяват радикалната организация за терористична с това, че Тунис и Съединените щати имат общ враг в лицето на тероризма, пише БТА.

В документа се отбелязва също, че двете страни продължават сътрудничеството си в борбата с тази заплаха.

Ансар аш Шария е организация, която принадлежи към салафитския ислям и е известна със строгата си интерпретация на религиозни догми, отбелязва Синхуа. През август правителството на Тунис я забрани и обяви за терористична организация, след като тя бе обвинена, че е замесена в убийството на левия туниски политик Мохамед Брахми.

Ансар аш Шария бе обвинена също, че стои зад нападенията срещу американското посолство и американското училище в северно предградие на столицата Тунис през септември 2012 г., добавя Синхуа.