Държавният департамент на САЩ критикува решението на Съвета на федерацията (горната камара на парламента на Русия) да забрани осиновяването на руски деца-сираци от американски граждани, съобщава агенция ИНтерфакс.

„Не е правилно да се свързва съдбата на децата с нямащи никакво отношение към тях политически съображения”, цитира руската агенция думите на говорителя на държавния департамент Патрик Вентрел.

Представителят на американската външно-политическа администрация е изразил съжаление, че Съветът на федерация е одобрил този закон, вместо да подкрепи двустранното руско-американско споразумение за сътрудничество в областта на осиновяването на деца, влязло в сила през ноември тази година.

Вчера, Съветът на федерацията одобри т. нар. „анти-Магнитски” закон, който предвижда забрана за осиновяване на руски деца-сираци от американци, както и забрана за работа на територията на Русия на не-търговски организации, финансирани от САЩ.

Руският закон дойде в отговор на „закона Магнитски”, приет преди седмици от американския Сенат, с който Вашингтон въведе визови ограничения за руски държавни служители, за които се предполага, че са свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г. в московски следствен арест.