САЩ обявиха днес нов пакет от оръжия и оборудване на стойност 275 млн. долара за Украйна, за да й помогне да отблъсне нападението на Русия близо до Харков, съобщи Държавният департамент, предава Ройтерс.

Пакетът съдържа спешно необходими за украинската армия боеприпаси за системите HIMARS - 155 и 105-милиметрови снаряди, ракети, противотанкови системи и прецизни въздушни боеприпаси, заяви Държавният департамент.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви. че се намира в Харков. Преди две седмици руската армия осъществи нападение през северната граница на Украйна в Харковска област.

„Отделихме специално внимание на нуждите от подслон на нашите хора, които бяха принудени да напуснат територии на Харковска област, подложени на руски обстрел. Градът и цялата Харковска област заслужават цялата ни подкрепа, благодарност и уважение", написа той Зеленски в социалните мрежи.

Украйна твърди, че е „спряла“ руската атака в Харковска област, която продължаваше от две седмици, и е започнала контраатака в този сектор на североизточната част на страната, предава БТА.