Нов фактор на фронта в Украйна. Прецизна артилерийска система, предоставена от Съединените щати, е на път да промени баланса на силите, смятат военни експерти.

Част от военната помощ, предоставена от Вашингтон за Киев, е и модерната система за залпов огън М 142 HIMARS, както и боеприпаси за нея.

Какво представлява HIMARS?

Това е високомобилна ракетно-артилерийска система. Комплексът за залпов огън е способен да поразява цели на разстояние до 80 километра.

Сред възможните мишени са например складове с боеприпаси и логистични бази, което би могло да спре или забави руската офанзива. 

HIMARS носи шест ракети с прецизно насочване, като ракетната установка се разполага върху брониран лекотоварен автомобил.

Западни анализатори определят ракетните системи HIMARS като "черешката на тортата", тъй като са два пъти по-далекобойни от гаубиците М-777. Според експерти превъзхождат руските аналози, използвани във войната в Украйна.

HIMARS стрелят по предварително разузната цел - например складове за боеприпаси. Ракетите се насочват от GPS и могат прецизно да поразяват цели, включително и през нощта.

В Украйна има осем ракетни комплекса с малък обсег 80 км от САЩ, очакват се още четири, твърдят британски анализатори по отбрана и сигурност.

Според френски медии Украйна вече разполага с поне 18 такива установки.

Могат ли обаче HIMARS да променят баланса на силите на бойното поле в Украйна питаме българските експерти.

„Количеството, в което са доставени в Украйна, те не могат да преобърнат хода на войната. Въпреки това виждаме много повишена ефективност, която надвишава очаквания ефект“, коментира доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност и отбрана.

Украински военни експерти казват, че HIMARS имат значително превъзходство в артилерийските дуели.

Румъния вече имат 54 системи HIMARS и ракети с далечен обсег. Полша са поръчали 20 системи с намерение за още 500. Ако България поръча през 2022 г., американските комплекси ще бъдат доставени най-рано през 2026-а.