САЩ иска да създаде международна военна коалиция, която да охранява районите на Персийския залив и Червено море. Целта е да не се нарушава свободната морска търговия заради заплахите, които идват от Иран, пише Би Би Си.

Най-висшият американски военен генерал Джоузеф Дънфорд обясни, че САЩ разговаря с редица страни, които имат политическата воля да подкрепят плана. Главнокомандващият допълни, че страната му ще работи директно с армиите на страните в коалицията, така че да даде точна оценка за възможностите на всяка държава.

Съединените щати ще предоставят командни и контролни кораби и ще предоставят разузнавателни данни. Въпреки това ще е нужна подкрепата на другите страни, за да се осигурят достатъчно лодки и кораби, които да служат за патрулиране и ескортиране на преминаващите търговски съдове.

Повече от 4 млн. тона суров петрол преминават всеки ден през стратегическите протоци Баб ел-Мандеб и Ормуз в района. Преди месец САЩ обвини Иран за нападението на два танкера в Оманския залив, а дни по-късно иранските въоръжени сили свалиха безпилотен американски дрон.

Тогава от Техеран заявиха, че дронът е нарушил иранското въздушно пространство, а Доналд Тръмп написа в социалната мрежа „Туитър”, че „Иран е направил голяма грешка”.

Напрежението между двете страни продължи да расте след като Иран заплаши да затвори Ормузкия проток и обяви, че ще надвиши нивата на обогатен уран. Вашингтон от своя страна планира въздушна атака по мюсюлманската държава, но в последния момент се отказа.

Все още не е ясно дали и кои страни са се съгласили да участват в коалицията.