Иран свали американски разузнавателен дрон, който според Техеран, е навлязъл във въздушното пространство на страната. Летателният апарат "Ем Кю 4 Трайтън", е бил поразен от противовъздушна ракета в района на Ормузкия пролив, близо до град Кухмобарак.

Дронът е морски вариант на популярния "Глобъл хоук", и може да прави висококачествени записи от височина над 10 хиляди метра. Според иранските власти, той е бил с изключена система за идентификация.

Командващият елитната Революционна гвардия нарече свалянето на дрона "ясно послание към Америка".

Американското военно командване обяви, че апаратът не е навлизал във въздушното пространство на Иран и е летял над международни води.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори уклончиво на въпрос дали страната му ще удари Иран след този случай. Той допусна възможността американският безпилотен летателен апарат да е бил свален в резултат на човешка грешка. Ако в летателния апарат обаче имаше американски военнослужещ, това щеше да е "голяма, голяма разлика", подчерта в същото време Тръмп

Снимка: btvnovinite.bg

Отношенията между Техеран и Вашингтон рязко се влошиха преди година, когато президентът Тръмп оттегли страната от 6-странното споразумение за ядрената програма на Иран. Съединените щати директно обвиняват Иран и за серията нападения срещу петролни танкери в района на персийския залив.