Съединените щати и Израел разкритикуваха решението на Русия да отмени ембаргото за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран. Техеран от своя страна го приветства.

В телефонен разговор с руския министър на външните работи Сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази безпокойство по повод днешното вдигане на забраната, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Решението на Русия да започне с Иран размяна на стоки срещу петрол също може да породи тревога, каза той. Ърнест допусна възможността за налагане на санкции на Руската федерация заради бартерното споразумение с Ислямската република. Той обаче уточни, че засега няма взето решение по въпроса.

Джон Кери изрази безпокойства пред Сергей Лавров във връзка с вдигането на ембаргото за доставка на руски комплекси С-300 на Иран, потвърди говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс.

В същото време тя изрази увереност, че днешното решение няма да наруши единството на шестте световни сили в преговорите с Иран за ядрената му програма.

Министерството на отбраната на САЩ разкритикува възможните доставки на руски С-300 на Иран, предаде Франс прес. "Нашата опозиция срещу тези продажби датира от дълго време и е публично достояние. Ние смятаме, че тези (доставки) не помагат за нищо", каза говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън.

Това е "пряк резултат от легитимността, дадена на Иран с подготвяното споразумение (за ядрената му програма), и е доказателство, че икономическият растеж, който ще последва от вдигането на (международните) санкции, ще бъда използван от (режима в Техеран), за да се въоръжи, а не да осигури благосъстоянието на иранския народ", подчерта в съобщение и израелският министър на разузнаването Ювал Щайниц.

Иран от своя страна приветства решението на Русия, предаде АФП, като се позова на министъра на отбраната Хосейн Дехган. Това може да помогне за едно трайно гарантиране на сигурността в Близкия изток, коментира Дехган.

Той изрази увереност, че вдигането на ембаргото ще засили сътрудничеството между Иран и Русия.

По-рано днес руският президент Владимир Путин подписа указ за отпадане на забраната за продажба на С-300 на Иран, който влезе в сила незабавно. Доставките на руските зенитно-ракетни комплекси за Ислямската република може да започнат всеки момент, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.